Bagan

Velkommen til Bagan; et sted, som du troede kun eksisterede på film.

Bagan er en slette i Myanmars centrale region, som med sine tusindvis af templer og andre religiøse helligdomme er ganske uforligneligt.

Hvad og hvor er Bagan?

Dette mytiske sted er Myanmars største turistattraktion, men du kommer kun til at vade i andre rejsende, hvis du vælger det. Bagan er nemlig med sine 104 kvadratkilometer et betragteligt område, som byder på masser af spændende steder, som meget få besøger.

Den allerbedste måde at opleve Bagan på er fra en varmluftsballon. Heldigvis arrangerer jeg dette billigere end nogen andre danske rejseselskaber.

Det er den burmesiske konge, Anawratha, som man normalt associerer med konsolideringen af Bagan-kongeriget. Han regerede mellem 1044 og 1077, og det var på dette tidspunkt han selv og de andre i kongeriget blev buddhister, da man importerede den fra Mon-kongeriget i det område, som i dag blot hedder Mon-staten. Dog har der i Bagan været mennesker og landbrug helt tilbage fra det andet århundrede efter Kristi fødsel. Langt størstedelen af de templer, du ser i Bagan, er opført mellem 1044-1287.

I 2019 blev Bagans 3-4.000 helligdomme indskrevet på UNESCOs Verdensarvsliste; noget som skiftende regeringer havde forsøgt at opnå i flere årtier. Dette er gode nyheder for Myanmars stolthed, da denne status vil regulere metoden måden, man restaurerer på, til en mere autentisk og bæredygtig en af slagsen.
Ydermere er indskrivelsen også blevet et endeligt dødstød til de hotelejere, der ønsker at opføre nye hoteller iblandt templerne. Aureum Palace Hotel i Bagan er det bedste eksempel på hoteller, der i manges øjne – og specielt i UNESCOs – har ødelagt dele af slettens magiske jomfruelighed.

I århundreder kæmpede konger om at vise, at de var mere dedikerede til Buddha end andre royale, og det samme var tilfældet for alt fra aristokrater til bønder. Livet var og er én lang lidelse for buddhisterne og for at forhindre evig reinkarnation, handlede det om at gøre meritgivende gerninger, som kunne sende dig til Nirvana.

Dette har resulteret i et ocean af pagoder og templer, som kan opleves fra en cykel, hestevogn, bil eller på gåben.

Da jeg først var her i 2003, var der adgang til at dele af samtlige templer. Man kunne kravle op og nyde solnedgangen hvor som helst, men i dag er det heldigvis blevet mere reguleret, og landets officielle leder, Aung San Suu Kyi, har spillet en stor rolle i at beskytte helligdommene. Et af disse tiltag har været at oprette en række jordvolde, som passer relativt naturligt ind i omgivelserne, og her fra kan man nyde udsigten over tempelhavet på en mere ansvarlig måde. Et eksempel på en af disse jordvolde er den, der er lavet lige øst for Sulemani-templet.

I mine øjne er den bedste tilgang ikke at have en decideret plan – det kan nemlig være enormt spændende bare at se, hvor man ender, mens man bevidst lader sig fare vild i denne spektakulære verden.

Konstruktion og jordskælv

De fleste templer i Bagan er bygget med brændte mursten, som er blevet lavet med med lokal ler, mudder og kalk. Et fåtal er lavet med sten, mens andre byder på en kombination af begge.

Som allerede nævnt var det at få lov til at deltage i opførelsen af disse monumenter, noget som kunne kaste enormt meget Karma af sig. Derfor peger historien også på, at der ikke er blevet brugt hære af krigsfanger, da der har været rigeligt med frivillige.

Der er mange, som sammenligner med Cambodias Angkor Wat med Bagan – ikke fordi de minder meget om hinanden, men blot fordi de begge er fantastiske eksempler på menneskets formåen, når er noget, vi som race brænder for. Dog er der kæmpe forskel på klimaerne, som disse vidundere befinder sig i. For hvis man havde bygget Bagan i Seam Reap, hvor Angkor Wat står, så ville de rødbrune mursten være forvitret væk for hundrede af år siden som konsekvens af al den nedbør, der falder ved Angkor Wat. Det forholder sig anderledes med Bagans klima, som befinder sig midt i Myanmars tørre zone, som ser forsvindende lidt regn, mens der ved kysten, som ikke ligger forfærdeligt langt fra Bagan falder op til 550 centimeter regn om året.

I kølvandet på det katastrofale jordskælv, der ramte Bagan i 1975, brugte man her og der armeret beton for at holde en række bygninger oprejst. Der var et andet jordskælv i august 2016, som jeg kunne mærke helt heroppe i Mandalay. Dette gav igen masser af arbejde i Bagan, da hundredevis af tempeltoppe endte på jorden. Man er i 2020 fortsat ikke færdig med at restaurere Sulemani-templet efter dette jordskælv.

Hvor skal jeg bo i Bagan?

Der er tre primære områder, hvor du kan bo på hotel, når du oplever Bagan:

 1. Nyaung Oo:
  Dette er den primære by i Bagan, og det er her hvor det største marked, hospitalet og posthuset ligger.
  Her finder du et hav af restauranter samt budgetorienterede overnatningsmuligheder.
  Nyaung Oo er nok også der, verdens backpackere holder mest til, så der er ret meget liv om aftenen. Dog er det svært at tale om decideret ”natteliv” noget sted i Myanmar udover få steder i Yangon.
 2. Old Bagan:
  Dette er den oprindelige hovedby i Bagan, og den gamle bymur tårner sig fortsat op flere steder omkring denne del af området.
  I slutningen af 1990’erne tvang militærdiktaturet de lokale landsbyboere ud af Old Bagan. Sidstnævnte fik enormt ringe dispensation – hvis overhovedet nogen – og de fleste af dem endte i New Bagan, som du kan læse om herunder.
  Efter den gamle junta havde smidt de lokale ud her fra, byggede de og deres cronies (folk, der er blevet rige på deres kontakter til militæret) en masse flotte og dyre hoteller her, og Old Bagan har forstat den højeste koncentration af luksushoteller.
 3. New Bagan:
  I den sydligste del af området ligger den nye landsby, New Bagan. Her er alt fra backpacker hostels til hoteller, der koster flere hundrede dollars om måneden.
  Der er masser af mulighed for at spise fra mange af verdens køkkener, og det er også her, at du finder den bedste pizza, hvis du nu skulle have fået nok ris. Det kan ske.
  Jeg plejer at bo her, når jeg selv er af sted med min familie eller med grupper. Jeg anbefaler Amata Garden Resort, som jeg selv arbejder tæt sammen med.

Hvordan kommer jeg rundt i Bagan?

Der er primært følgende måder at komme rundt i Bagan på:

 1. Bil eller bus med air-conditioning.
  Dette er naturligvis oplagt, hvis du ønsker komforten, og/eller hvis du ikke føler dig fysisk gearet til at benytte andre transportmidler.
 • Cykel eller elektrisk cykel. Jeg synes dette er den bedste måde at se området på, og overvej det endelig, hvis du mener, at du har energien til det. Man kan sagtens se en masse templer fra en cykel uden at køre mere end fem kilometer og kun være af sted i par timer eller fire.
  El-cyklerne overrasker mange med deres store mo

 • Hestevogn.
  Denne transportform foretrækkes af mange, og jeg har ofte gæster med i Bagan, som finder ud af, at de alligevel ikke er sikre nok på cyklen, hvorfor de så beder om en hestevogn.
  Man kan maksimalt sidde to passagerer i en hestevogn, som kommer rundt en anelse langsommere, end hvad tilfældet er på cykel.

Hvor lang tid skal jeg bruge i Bagan?

Hvis du mener, at du er typen, som nemt bliver træt af at beskue templer, så kan det være nok at have en hel dag med sightseeing. Dette ville så typisk betyde to overnatninger, hvis det på samme tid skal være nogenlunde bekvemt.

Omvendt er det jo nok heller ikke hver dag, du kommer forbi Bagan, og det er ærgerligt at stresse sig igennem dette unikke område. Det kan jo på samme tid også være, at du her i Bagan endelig har behov for at slappe lidt af, og derfor synes jeg, at tre nætter er det bedste for de fleste danskere. På denne måde, kan man være en smule kulturel hver eneste dag uden at give afklad på muligheden for at dyrke sin indre hedonist sammen med en drink ved poolen.

Hvad skal jeg se i Bagan?

Bagans Top 5 Templer

 1. Dhammayangyi-templet

Hvis der nogensinde kommer en Indiana Jones 4, så skal den helt klart have Dhammayangyi som sit udgangspunkt. Dette er Bagans største tempel, og kongen, der byggede det, blev snigmyrdet af indiske lejesoldater, inden det blev færdiggjort. Derfor er her fyldt med spøgelser, siger de lokale, som de er flest ikke kommer her efter mørkets frembrud.
Dhammayangyi har jeg nævnt som nummer 1 her, og jeg synes, det er det sidste tempel, man skal gå glip af.

 • Ananda-templet

Ananda er iblandt de helligste templer i Bagan, hvis det ikke er det allerhelligste.

Man blev i 2018-2019 færdig med en årelang restaurering, der nu får Ananda til at tage sig ud, som man mener at den så ud, da den var det absolutte centrum for Buddhismen i dens storhedstid. Templet blev færdigt i 1091 og er således et af Bagans ældste templer. Her er mange sælgere og ret meget turisme, så vær forberedt på det.

 • Sulemani-templet

Sulemani er kendt for sine specielle vægmalerier og smukke lysindfald. Templet er i 2020 fortsat ved at blive restaureret efter jordskælvet i 2016, men det er fortsat bestemt et besøg værd. Kongen, der byggede det, havde eftersigende en drøm om, at han var ude at gå på Bagan-sletten, da han kunne mærke, at han blev tiltrukket af noget under sine fødder. Han gravede med hænderne og fandt en ædelsten. Næste dag begyndte han opførelsen af Sulemani-templet.

 • Shwezigone-pagoden

Det var Bagans grundlægger, Anawratha, der i år 1059 begyndte opførelsen af Shwezigone, som blev færdiggjort af hans søn i 1102.

Pagoden er den første vigtige pagode, som blev bygget i Bagan. Den er et stort trækplaster, så man er sjældent alene. Pagoden er omringet af mindre helligdomme og gamle skatte helt fra Cambodia.

 • Alt det andet

Der er, som jeg har skrevet, et sted mellem 3.000 og 4.000 helligdomme i Bagan, og den bedste oplevelse finder de fleste, når de krydrer et par af de største og vigtigste templer med det, de simpelthen bare finder på vejen. Slå dig løs og se hvad du finder. Bagan er magisk. Intet mindre.

Praktiske detaljer om Bagan

 • Penge
  Der er i dag hæveautomater nærmest over det hele, og det er nemt at veksle amerikanske dollars. Dog skal du være HELT sikker på beskaffenheden af din udenlandske valuta. Se mere under Valuta og Veksling her på siden.
 • Transport til og fra Bagan

Bagan er forbundet til Yangon, Mandalay og andre flere byer med daglige busser, tog, både og fly, så det er enormt bekvemt at komme hertil. Jeg har hat mange gæster, som syntes, at det var optimalt at tage det relativt simple – men enormt autentiske og spændende – nattog fra Mandalay til Bagan, hvorefter de checkede ind på et lækkert hotel med pool. 

 • Bagan og trekking i Chin-staten

Hvis du elsker vandreture i smukke bakker og bjerge, er det få andre smukkere steder end Myanmars Chin-stat. Hold dette i dine tanker, når du arrangerer din tur alene eller sammen med mig, for det er oplagt at tage til Chin-staten enten før eller efter dit besøg i Bagan.

Related Posts

No data was found