Inle-søen

Nu kan du godt begynde at slappe af, for der ikke meget i denne verden, der er bedre for sjælen end at glide rundt imellem søens flydende haver og nyde solnedgangen med en lokal eliksir.

Hvad og hvor er Inle-søen?

I den vestlige del af Shan-staten finder du den maleriske Inle-sø, der er berømt for sine landsbyer på pæle, flydende haver og den lokale Intha-folks unikke livsstil. Menneskene her har skabt et samfund uden paralleller, og som udelukkende er baseret på vandet.


Børnene roer i skole i egen kano, og selv posthuset og skolerne står på pæle. Fiskerne styrer åren med det ene ben, mens de holder balancen med det andet. De imponerende koniske ruser pryder træbådene, som er livsnerven i denne våde verden, som du ikke bør snyde dig selv for at opleve.

Navnet på søen består i øvrigt af in, som betyder ”sø”, og lay (eller bare le) som betyder ”lille”. Den lille Sø er altså Inle, og den har fået navnet, da den er betydeligt mindre end Myanmars største sø, som hedder Indawgyi Lake, og som ligger i landets nordligste stat, Kachin-staten.

Af en eller anden årsag ser jeg ofte spektakulære solnedgange her ved Inle-søen

Søen, som er 22 kilometer lang og 10 km bred, ligger i en dal mellem to bjergkamme, som spejler sig i det altid rolige vand. I Myanmars højsæson, som man typisk betegner som oktober til og med marts, er der her sjældent dybere end mellem halvanden og tre meter. I den danske sommer falder der her meget mere regn, så stiger vandstanden ofte med en godt en meter, mens søen og alle dens landsbyer bliver pakket ind i et tæppe af smukke grønne farver. Der er nemlig ikke mange steder, der er ligeså frodige som Inle-søen, der ligger i cirka 880 meters højde, og som derfor aldrig bliver ligeså varm som for eksempel Mandalay.

Inle byder også på håndværk og hemmeligheder


Sammen med fiskeri er traditionelt kunsthåndværk en vigtig del af den lokale økonomi, og du kan stikke hovedet ind hos silke- og lotusvævere, sølvsmede og bådebyggere, som gerne viser deres kreationer frem, og mange af dem har naturligvis også butikker, hvor du kan slå dig løs.

Og som med hele Myanmar spiller religion en massiv rolle i det lokale liv, og der er et utal af pagoder og klostre på søen og langs dens bredder. Der er også mange restauranter rundt omkring, hvor du kan forkæle dig selv med frisk fisk og uimodståelige grøntsager og frugter.

Blot én af Inle-søens mange landsbyer

Når jeg rejser rundt med gæster her, så har vi gerne allerede været i Mandalay og Bagan, hvor vi har set en række klostre, pagoder og templer. Det samme kunne sagtens være tilfældet for dig, og i givet fald kan du med fordel fortælle din bådfører – hvis du da kan kommunikere med ham – at du hellere vil gå en tur i en landsby eller bruge ekstra meget tid iblandt de flydende haver. Specielt gåturene er noget, som mange snyder sig selv for, da man umiddelbart tænker, at Inle-søen skal ses fra en båd. Dog gemmer der sig et slaraffenland af autentiske oplevelser, hvis man går en tur i de isolerede og rolige landsbymiljøer. Nogle af disse kulturelle skattekister, skal man kende for at finde dem, men på samme tid er det svært at gå galt i byen – eller i det tilfælde landsbyen.

Dette er den mest normale måde, de lokale fisker på – og der er ofte synlig gevinst.

Noget af det dejlige ved Inle-søen er størrelsen af området. Ligesom Bagan er Inle-søen enorm, så selvom disse destinationer nok er de allerstørste i Myanmar, er der altid mulighed for at finde stilhed og nyde omgivelserne på egen hånd. En anden ting, du kan holde in mente, er at der også er visse tidspunkter på dagen, hvor rejsende samler sig det samme sted. U-Bein broen i Mandalay er blot et eksempel. Her plejer jeg at komme midt på dagen, og gerne når de kinesiske turgrupper er ved at spise frokost, for hvis du kommer her til solopgang eller solnedgang, kan du være sikker på, at det bliver en enormt kaotisk oplevelse. Denne strategi har jeg også fået bekræftet at danske gæster, som havde trådt i spinaten på tidligere besøg.

Hvordan etablerer de lokale Inle-søens flydende haver?

Tak fordi du spørger!
De flydende haver begynder tage form, når de amfibiske bønder samler kviste, vandhyacinter og strå og får det til at hænge sammen ved at blande det med mudder, søgræs og komøj.

Livet på pæle. Inle-søen.


Herefter sår man frø eller planter stiklinger, som nu har fået gode vækstbetingelser i kraft af jordens næringsindhold og den ubegrænsede vandforsyning. Ydermere er der næsten altid lunt eller varmt her, og planter såvel som turister klager sjældent over mangel på solskin.
Den nye have får nu en bambuspind igennem sig, så den bliver fæstnet til søens bund. Dette tjener to formål: haven flyder nu ikke væk som konsekvens eller vind eller dønninger, og den kan følge søens omskiftelige vandstand.

I de snævre mellemrum imellem de grønne rækker er der lige præcis plads til en spinkel burmeser i en spinkel kano. Herfra kan de plukke af buske og ranker og lægge dagens indtjening direkte ned i kanoen, der hurtigt ankommer til et af de lokale markeder.

Hvad dyrker man i Inle-søens flydende haver?

Der skal snævre både til for at komme igennem haverne

I det betagende virvar af vand og flora er der specielt én grøntsag (det er heller ikke forkert at kalde den en frugt), der skiller sig ud – nemlig den uundværlige tomat.

Afhængigt af hvor man finder sin information består op til 80 procent af de flydende havers afkast af tomater. Disse røde vidundere, der jo kræver rigeligt med vand, kunne ikke bede om bedre betingelser, end dem de har her.

Denne fiskers bambusstang rammer snart overfladen. Det vil skræmme fisk over i net, som han har stillet op på forhånd.


Da jeg for efterhånden mange år siden boede i Yangon, var mange af tomaterne, jeg købte i supermarkedet fra Inle-søen – selvom der er mange hundrede kilometer imellem den gamle hovedstad og dette frodige vandland.

Men den vise turist, der besøger Inle Lake, som den hedder på engelsk, vil komme til at se meget mere end tomater. Det bugner også med chili, aubergine, meloner, hvidløg og en verden af andre grøntsager og frugter.
Det er naturligvis meget sæsonbetinget, hvad du kommer til at opleve på din våde færden, men det er sikkert, at du altid kommer til at få et godt indblik i denne imponerende og unikke type landbrug.

Hvor lang tid skal jeg bruge ved Inle-søen?

Inle-søen er slet og ret ofte mine gæsters allerstørste oplevelse. Selvom vi oplever så enormt meget alle mulige og umulige steder i Myanmar, bliver Inle-søen ofte den destination, som giver mange mest mindeværdige oplevelser.

Flydende haver på Inle-søen

Det er ikke kun på grund af de oplagte ting som, flydende haver og landsbyer på pæle, det er bestemt også fordi, der er så mange dejlige restauranter og spændende steder at opdage, hvis man bor i hovedbyen, Nyaung Shwe. Dermed ikke sagt, at det ikke kan være sublimt at bo på luksushotel på eller ved Inle-søens breder, men hvis man gerne vil kunne opdage mad, drikke og andre spædende oplevelser efter en skøn dag i båden, så er Nyaung Shwe et dejligt sted at bo.

Nå, men tilbage til overskriften.
Det er spændende at rejse til Inle med bus, men det tager også ret mange timer fra for eksempel Mandalay. Hvis du flyver til Inle (via Heho Lufthavn), så koster ikke overraskende en flybillet. Hvis du vandrer til Inle fra Kalaw, så koster det sved på panden.

Børn på vej hjem fra skole på Inle-søen


Derfor – og fordi Inle bare er fantastisk – skal du helt klart give dig selv to hele dagen til at sejle rundt. Dette betyder i mine øjne tre overnatninger, for på ankomstdagen tager det gerne lidt tid checke ind på hotellet, se sig omkring og lave fornødne arrangementer. Dette er naturligvis kun tilfældet, hvis du ikke har fået mig til at arrangere det 😉

Hvor skal du bo ved Inle-søen?


Som allerede skrevet er der groft sagt kun to steder, du skal vælge imellem, når du planlægger din tur til Inle-søen: skal jeg bo i Inle-søen hovedby, hyggelige Nyaung Shwe, eller skal jeg bo på et lækkert hotel midt på søen eller ved dens breder?
Her er de parametre, jeg selv overvejer sammen med mine gæster, når jeg designer rejser til individuelle såvel som grupper:

Mine Thauk-landsbyen ved Inle-søen

Fordele ved hotel i Nyaung Shwe:


• Billigere overnatninger
• Billigt og stort udbud af restauranter og barer
• Adgang til kultur og markeder
• Mere frihed til selv at vælge
• Du kan træffe spontane beslutninger

Ulemper ved at hotel i Nyaung Shwe:


• Der kan være støjgener fra trafik og både
• Ekstra transporttid til det, det handler om
• Du bor i en by – ikke i en have

Cherry Queen Hotel har jeg brugt med grupper i mange år. Hotellet ligger i Nyaung Shwe.

Fordele ved hotel ved eller på søen:


• Her er fantastiske hoteller
• Du bor tæt på eller i naturen
• Højt serviceniveau
• Du er tæt på det, det handler om
• Du kan slå hjernen helt fra

Ulemper ved hotel ved eller på søen:


• Hotellerne er dyrere
• Du har ringe adgang til by og kultur
• Mindre omfangsrig og dyrere mad i på menukortet
• Nogle hoteller kan have støjgener fra både (spørg mig)

Sofitel er et af luksushotellerne, og der er ingen grænser for servicen og konforniveauet.

Hvad skal jeg opleve ved Inle-søen?

Det er jo så moderne at lave Top-10’er, så hvorfor ikke? Man skal jo følge med tiden, selvom man bor i Myanmar. Dog er Myanmar jo dejligt ukonventionelt på mange gode måder, og derfor skal dette naturligvis være en Top-8.

Således er der her en række destinationer og aktiviteter, du bør overveje under dit besøg ved Inle-søen. De figurerer i vilkårlig rækkefølge.

1) Glid rundt imellem Inle-søens flydende haver

At tage til Inle-søen uden at nyde de flydende haver fra din private longtail-båd er helligbrøde.

Hop i båden efter morgenmaden og nyd denne spektakulære dimension, hvor hejrerne og storkene flakker over din båd, mens du konsumerer denne grønne verden med øjne på stilke.

2) Lær om den lokale mad på et spændende madlavningskursus

Den overvejende lokale etnicitet her hedder Intha, som betyder ”sønner af søen”. Intha-mad skiller sig klart ud fra mange af Myanmars andre køkkener ved brug af helt specielle krydderier og friskt grønt og fisk fra den blanke sø. Hvis du har tid, så kan det være enormt spændende at lægge en mere ind i programmet til et sådant kursus.

3) Prøv burmesisk vin og nyd udsigten


Myanmar har kun to vingårde, og de ligger begge to i Shan State. Vingården, Red Mountain, er den ene af dem, og det er også den der ligger klart tættest på Inle-søen. Det tager kun ti minutter i bil, mens man også sagtens kan leje en cykel.
Red Mountain producerer ingenlunde vin af international klasse, men det handler primært om, du efter at have testet deres hvid- og rødvin kan prale med det over ligusteren. Det skal dog også med, at udsigten fra vingården er smuk, og det er et lækkert sted at nyde solnedgangen.

4) Tag på vandretur i bjergene og bakkerne


Der er meget mere end vand her. Søen er flankeret af bjerge, der byder på alt fra lette vandreture til udfordrende trekking. Der er mange, der vandrer fra Kalaw til Inle-søen, men man kan ligeså let gøre det den anden vej.
Der er ligeledes masser af mulighed for blot at tage på en frisk vandretur i en enkelt dag, så du kan komme hjem til hotellets komfort sidst på dagen.

5) Fang solnedgangen fra en Sky Bar

Af en eller anden årsag er solnedgangene ved Inle-søen simpelthen bare spektakulære.
I selve Nyang Shwe er der efterhånden en del hoteller, som rager godt op i landskabet. Mange af disse har tagterrasser, som byder på kolde øl, cocktails og frisk frugtjuice. Hvis du bor på den østlige del af søen behøver, du slet ikke at komme op i højden, og du kan nyde solens rosa fyrværkeri fra din royale terrasse.

6) Far vild i Nyaung Shwes restaruanter

Der er ikke noget sted i Myannmar, der har en større koncentration af mad fra forskellige steder i Myanmar og lande i verden. Du kan finde nudler fra Hong Kong, Øl fra Irland, stuvninger fra Indien og god italiensk pizza. På samme tid kan du vælge imellem et hav af burmesiske og hyperlokale specialiteter. Det er din egen skyld, hvis du går sulten i seng.

7) Stå op sammen med munkene


Det er ikke kun her ved Inle-søen, at du kan opleve munkene gå i en lang kæde med deres almisseskåle. Det kan man nærmest alle steder i Myanmar. Dog er Nyaung Shwe en hyggelig lille by, hvor det er svært at gå glip af disse tidlige gejstlige processioner, og det er en smuk måde at begynde en smuk dag på søen på.
Du behøver ikke at stå ukristeligt tidligt op; det er fint, hvis du går en tur omkring klokken 7.

8) Gå – for alt i verden – en tur i en tur i en af søens landsbyer

Rigtigt mange udlændinge, der kommer her, kommer kun af båden, når de skal spise frokost eller besøge et væveri eller en sølvsmed. Det er en stor skam.
Der er rigtigt mange landsbyer, der har små stisystemer, som tigger om at blive opdaget. De lokale er uovertruffet flinke, og hvis du giver smilet godt med bredde, så skal du ikke blive forbløffet, hvis de inviterer dig indenfor. Der er ingen tvivl om, at dette er den allerbedste måde at komme helt tæt på det rigtige og autentiske liv ved Inle-søen.

Related Posts

No data was found