Yangon

En pærevælling af arkaiske traditioner og religioner vælter sig rundt i en by, der hver eneste dag skifter ansigt, efterhånden som investeringerne vælter ind fra udlandet.

Det går stærkt i Yangon.

Da jeg var her for førte gang i 2003, skulle jeg passe på, at jeg ikke brækkede en ankel på de forræderiske fortove, hvis huller første direkte ned til kloaker fyldt med rotter. Der var ingen gadebelysning, og jeg skulle på byens eneste femstjernede hotel, hvis jeg skulle finde en internetforbindelse.

I dag ruller Maersk-containerne konstant frem og tilbage på den gamle hovedstads Strand Road. Luksushotellerne er blevet så talrige, at de har meget svært ved at fange de rejsendes opmærksomhed. Der er 4G internet overalt, og eftersom den seneste udvidelse af lufthavnen ikke ser ud til at være fornøden, er der igen tale om at bygge en helt ny mastodont, der kan akkommodere den udvikling som Myanmar – men specielt Yangon – gennemgår i disse år.

Yangon var hovedstad i det gamle Burma og i Myanmar indtil 2006, hvor generalerne – i trit med deres altid arbitrære og uforudsigelige beslutninger, og fra den ene dag til den anden, – flyttede hovedstaden til Naypyidaw.

Hvad skal du opleve i Yangon?

1)    Besøg Shwedagon-pagoden.

Dette er Theravada-buddhismens hellige gral. Denne gyldne kæmpe er belagt med adskillige tons guld, tusindvis af diamanter, rubiner og safirer, og den tiltrækker pilgrimme og almindeligt dødelige turister fra hele verden.

Shwedagon-pagoden fra et mindre kendt perspektiv

2)    Tag med Cirkel-toget.

Denne togbane, der omfavner byen og fungerer som primær infrastruktur for Yangonitterne, er et herligt lille autentisk mikrokosmos, som det koster under en dollar at komme med. Der handles, snakkes og soves, mens toget snørkler sig af sted gennem det ofte herligt beskidte og rå by-univers.

 

3)    Scott Market (Bo Gyoke Aung San Market)

Hvis du elsker at handle, eller hvis du gerne vil se nærmere på nogle af de mange ædelsten, der udvindes her i Asiens svar på Kongo, så er Scott Market et fint sted at begynde. Her er alt fra kunst til T-shirts og mango-juice til smaragder.

 

4)    Tag på grøntsagsmarked
Fascinerende markeder er jo ikke noget, som er unikt for Yangon, men hvis du ikke prioriterer det andre steder, er der masser af dem her.
Et af de mest spændende er Thein Gyi-markedet, som ligger på 26th Street overfor Shri Kali-templet.
Hvis du har masser af tid og dette er noget for dig, kan du også se nærmere på

5)    Tag på gåtur i Chinatown
Når vi taler ”Chinatown” og ”Yangon”, skal vi ned til området, der ligger imellem 18th Street og 24th Street helt nede downtown tæt på floden.
Her vrimler det med liv, restauranter og butikker. Om aftenen kan du besøge 19th Street, som er Yangons svar på Jomfru Ane Gade, selvom det aldrig bliver ”vildt”.

6)    Gå en tur i Kandawgyi Park.
Da jeg boede i Yangon, tog min kone og jeg ofte her til, når vi ville væk fra al trafikken og finde noget, der mindede bare lidt om natur.
Her er smukt, masser af spisemuligheder hele dagen og aftenen, og det er samtidig et sted, hvor de lokale elsker at komme – også fordi her også ret ofte er koncerter og andre kulturelle arrangementer.

7)    Pansodan Road
På denne gade, syd for togstationen, er der masser af gallerier, kunst, cafeer og spændende butikker. Det er svært ikke at finde noget interessant, hvis disse ting normalt er noget, som trækker i dig.

8)    Tag en vandretur sammen med en guide colonial buildings
Det vrimler med bygninger fra tiden under de britiske koloniherrer, og hvis du tager Sule-pagoden som dit udgangspunkt, kommer du forbi Rådhuset, landets største Baptist-kirke, Højesteret og mange flere.

Related Posts

No data was found