Myanmar: Beskidte Pengesedler Tæmmer Corona

Skoler og biografer har smækket dørene i her i Mandalay. Selv burmesisk nytår er aflyst. Her er bare ingen Coronavirus.

Mens vi venter på stormen, som nok helt sikkert kommer ret snart, er her lige en update på, hvordan det ser ud med Coronavirussen i Myanmar. Indtil videre går overraskende godt her, hvor man ellers skulle have troet, at Kina med sin nærhed, turisme og handel ville have lagt Myanmar øde hen for mange uger siden.

Der er for tiden langt færre turister her på Mandalay Hill, men der er fortsat ingen rigtig panik

Ingen Corona er for godt til at være sandt

Normalt forbinder man ikke burmesisk regeringsførelse med ”rettidig omhu”, men regeringen i landets hovedstad, Naypyidaw, har taget masser af skridt for at undgå at Myanmar ender som Italien.

Supermarkederne er igen begyndt at have fyldte hylder, efter at der har været masser af tilfælde på massehysteri, der førte til hamstring af æg, nudler og drikkevand.

Der er ingen burmesere, der er blevet tvunget af regeringen til at arbejde hjemmefra, men mange er alligevel nødt til at gøre det, da samtlige uddannelses- og daginstitutioner er lukket. Hvad skal man ellers gøre med børnene?

De fleste er klar over, at det simpelthen ikke kan passe, at vi endnu ikke har Coronavirus her i landet.

Der har været godt gang i maskehandlen.

Turismen fra Kina var på sit højeste nogensinde lige indtil virussen begyndte at blive reporteret fra Wuhan, og så blev de kinesiske flyvninger til Mandalay og Yangon hurtigt aflyst. Men kan det virkelig passe, at der er omkring tusind smittede i Danmark, mens der ikke er ét tilfælde her?

En anden virkelighed, der får mig til at tvivle på det, er det faktum, at Myanmar deler grænse med Myanmar, og denne er enormt flydende, og mange kinesere betaler sig for at komme til Myanmar, når de ikke kan få visum til at tage del i den stigende handel.

Besudlede kontanter tiltrækker hæder

Så hvordan kan det egentlig være, at Myanmar indtil videre har klaret frisag under denne historisk kritiske pandemi?

U Zay Htay formidler sine interessante pointer.

Hvis man spørger U Zay Htay, som er en højtprofileret embedsmand, der opererer lige under Aung Saa Suu Kyi, så har Myanmar undgået spredning af Corona, fordi der næsten igen kreditkort eller betalingskort er i brug her i landet. Det fortalte han på et pressemøde d. 11. marts. Han fortsatte: ”hvis kassedamen skulle røre ved en masse betalingskort, ville virussen hurtigt blive spredt.”

Det har ALLE dage været en god ide at vaske hænder, efter at man har haft burmesiske pengesedler i hænderne.

Hvis man har været i Myanmar, ved man, at landets kontante økonomi er baseret på nogle af verdens absolut mest beskidte pengesedler, som ofte er skyld i spredningen af alt fra mavekneb til virusser. På den måde er det yderst usikkert, om den inkompetence, som skiftende regeringer har udviklet Myanmars økonomi med igennem årtier, kan tage æren for, at her fortsat er ”viralt jomfrueligt”.

I mellemtiden kan burmesiske bilejere nyde, at en liter 95 oktan er nede i kun tre kroner, og det er fortsat billigere at købe gin end appelsinjuice.

Share this post

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Se flere posts her