Top-10: Oplev Mandalays mest spændende seværdigheder. Myanmar venter på dig.

Rejs til Myanmar og udforsk Mandalays historiske templer, pagoder og autentiske liv

Først en teaser for Punkt 10: en stor oplevelse med donation til munkene på et kloster, hvor jeg plejede at bo:

Jeg viser altid rundt, når jeg er her med mine gæster. Det er et rigt og meget ortodokst kloster, og det er respekteret i hele Myanmar. Og ja, man kan sagtens donere vaskepulver til munke.

1 ) Se den legendariske by fra Mandalay Hill

Med sine 240 meter fra top til bund tårner Mandalay Hill sig op som den eneste naturlige forhøjning i hele byen, og herfra kan du se milevidt. Den mægtige Ayeyarwaddy-flod i vest og Shan-plateauet, der på dramatiske vis skyder op i øst.

Under Anden Verdenskrig var her intense kampe mellem japanerne, der invaderede det daværende Burma, og så briterne, der forsøgte at slå dem tilbage.

Disse kampe var i øvrigt også baggrunden for, at det oprindelige kongepalads brændte ned, da briterne bombede det, efter at japanerne havde lavet området inden for voldgraven til deres militære hovedkvarter.

Dette er helt klart et spændende besøg. Mange besøger stedet ved enten solopgang eller solnedgang, men du hvis du kommer midt på dagen, vil der være færre mennesker.

Der muligt at gå op ad bjerget, men der er også altid masser af små lastbiler, der fiser op og ned af bjerget med lokale såvel som turister.

2) Få en fantastisk udsigt over floden fra Sagain Hill

Hvis du rejser til Myanmar i den danske sommer eller efterår, er der enormt meget knald på farverne.

Sagain Hill ligger 20 kilometer fra Mandalay på den vestlige side af Ayeyarwaddy-floden. Selve Sagain By er ligesom Mingun og Inwa gamle hovedstæder, der fortsat er hellige steder, der byder på masser af spændende historie i form af templer og andre religiøse monumenter.

Sagain var hovedstad i Myanmar fra 1315-1364, og det var et af de mindre kongeriger, der opstod i kølvandet på, at Bagan-dynastiet faldt, efter at Genghis Khans sønnesøn, Kublai Khan, invaderede Myanmar i slutningen af 1200-tallet.

Du kan godt bestige Sagain Hill til fods, men du kan bestemt også få vores hjælp med at komme derop i en privat bil med air-conditioning.

Fra toppen kan du nyde den fantastiske udsigt over Ayeyarwaddy-floden og mærke solens stråler, der bliver reflekteret i de smukke stupaer, der er beklædt med bladguld.

Inden du når selve toppen, kan du også udforske en stribe af omtrent 50 Buddhaer, der hviler i en aflang hule, der er blevet gravet ind i bjerget.

Sagain Hill er for dig, der gerne vil lidt ud af byens bulder, og som foretrækker at komme væk de relativt store mængder af turister, som man for eksempel finder ved Mandalay Hill eller U Bein-broen – i hvert fald hvis du kommer til disse steder, når solen ikke står højt på himlen.

3)  Rejs tilbage i tiden ved Mingun-ruinen (Pahtodawgyi)

Det tager kun en time med privat båd at komme fra Mandalays til Mingun, og det er et af de besøg, der får folk til at holde vejret i et par sekunder, når de først står foran denne enorme bygning fra slutningen af 1700-tallet.

At denne 50-meter høje ruin, der faktisk oprindeligt var projekteret til at blive 150 meter høj, er massiv er endnu mere forunderligt. Jeg tror ikke, at der nogensinde er nogen, der rigtigt har afsat sig til at tælle murstenene, men ruinen bliver ofte omtalt som ”verdens største bunke mursten”.

Det tog hårdt på skovene, at der skulle brændes så mange mursten, og det var også primært krigsfanger, der skulle stå for det hårdeste af arbejdet. Det hele blev for meget at se på for kongens astrologer, så de rådede kongen til at stoppe opførelsen, og fortalte ham, at det ville være hans riges endeligt, hvis han fuldendte det.

På den måde står Mingun-ruinen i dag kun en tredjedel færdig, men den er imponerende som få andre ting. Du kan bestige den, hvis du er lidt vaks på fødderne.

Cirka 100 meter nord for ruinen hænger den 90 tons tunge klokke, der engang hang på bygningen. Yderligere et par hundrede meter længere nordpå, kan du opleve den smukke Hsinbyume Pagoda (Den Hvide Pagode), der helt sikkert også er et besøg værd.  

4) Det Gyldne teak-klosters kongelige univers (Shwenandaw Monastery)

Som den eneste del af det Mandalays gamle palads, der ikke blev sønderbombet af briterne under Anden Verdenskrig, er Shwenandaw slet og ret et unikt sted.

Denne bygning, som hele tiden bliver set efter af internationale eksperter fra stort set hele verden, var engang beklædt med guld både udvendigt og indvendigt. Du kan fortsat se de forsigtigt påklistrede lag af bladguld i hele bygningen, men det er primært indenfor, at guldet fortsat er synligt.

Så hvorfor forsvandt denne bygning ikke under et bombetogt eller en efterfølgende brand? Det var fordi, den allerede i 1878 blev fjernet af en prins, som mente at hans far, den afdøde konge, fortsat spøgede i denne del af paladset, der var kongens private gemakker.

Udover alt guldet er Shwenandaw kendt for sine utrolige træudskæringer, hvis detaljegrad er fascinerende. Noget, som de fleste ikke lige tænker over er, at mange af de udskårne figurer er bevingede – de ligner simpelthen engle. På den måde symboliserer bygningen også den kristne indflydelse, som blev påført Myanmar, da briterne kom og missionerede i hele landet. Det er også derfor, at kristendommen fortsat er den primære religion i f.eks. Chin– og Shan-staterne.

5) Bliv overmandet af duftene og menneskene ved Zaycho-markedet

Dette billede er fra et mere stilfærdigt hjørne af Mandalays største marked. Andre steder kan man nærmest ikke komme frem for hvidløg, ingefær og “motorcykel-lastbiler”.

Så er vi kommet til Mandalays allerstørste marked, som er et eldorado for fotografer, krydderi-elskere og tilhængere af charmerende kaos.

Der er næsten ikke det, du ikke kan få her. Alt fra karamelliseret melon og udsøgte dragefrugter til munkekåber og store bjerge af de mest eksotiske krydderier, du kan forestille dig.

Men måske er det de farverige handlende og sælgerne, der giver stedet dets mest fascinerende dimension. Der bliver snakket, råbt, forhandlet og sludret, mens spinkle motorcykler med 100 kilo hvidløg forsøger at finde en vej igennem menneskemyldret.

Man skal lige være klar på, at der kommer til at være aktivt om en, når man bevæger sig herned downtown, men du kan bestemt regne med, at du kommer til at få en på opleveren.

Sørg for at have dit kamera klar, så du kan tage billeder af alle de ting, du ser – og som du absolut ikke ved, hvad er. Så skal jeg eller din lokalguide, hvis du altså rejser med os, fortælle sig om alle de ting, du har set.

6) Indånd den guddommelige atmosfære i Mahamuni-templet

Det er de pilgrimme og i mindre gra munkene, som skaber en helt unik atmosfære ved Mahamuni-templet.

Hvis Shwedagon-pagoden i Yangon er den helligste bygning i Myanmar, ja så er Mahamuni måske nummer to.

Burmeserne kommer fra hele landet for at bede til den storslåede Buddha, der er nærmest begravet i bladguld. Millioner af kvadratiske stykker bladguld. For at sætte denne belægning i perspektiv, skal du lægge mærke til en håndfuld fotografier foran Buddhaen (ved sikkerhedsscanneren). Her kan du nemlig se, hvordan Buddhaen for mange år siden var en nøgen bronzefigur, og så hvordan den igennem årene har fået flere og flere lag guld på sig; så mange, at den faktisk har mistet alle sine former fra halsen og nedefter.

Chauvinisme er ikke en del af Teravada-buddhismen, men det er imidlertid sådan på flere hellige steder her i Myanmar, at det kun er mænd, der må komme helt tæt på helligdommene, og derfor er det også kun mænd, der må påklistre guldet, hvilket sker omtrent 12 timer per dag uden stop. SÅ hellig er Mahamuni.

Pilgrimme kommer fra nær og fjern for at bede foran Buddhaen, og atmosfæren her er helt speciel. Faktisk så speciel, at jeg – som har været her måske 30 gange – altid er glad for at komme her igen.

Hvis du er interesseret i burmesisk jade, kan du nærmest få det kastet i nakken her. Flot jade behøver nemlig ikke at være dyr. Mange af mine gæster i Mandalay kommer afsted med både en flot halskæde og et armbånd for det, der svarer til 200 danske kroner.

7) Stræk benene på verdens længste teaktræsbro, U Bein.

U Bein-broen er et ret fredfyldt sted at tage en slapper

Måske er U Bein-broen det mest ikoniske bygningsværk i Mandalay. Det er svært at finde et postkort her, uden at den er med, og det bestemt også tiden værd at strække benene på denne historisk yderst interessante bro.

U Bein-broen blev bygget i ca. 1850, da man flyttede hovedstanden fra Inwa (eller ”Ava”) til Amarapura. Den nye konge lod det gamle teak-palads adskille, og man brugte tømmeret til at bygge en bro over søen til den nye hovedstad.

Selv i dag tjener broen et infrastrukturelt formål. Det er måske beskedent, men det er tydeligt at se det, når man er der. Godt nok er det primært turister og sælgere af halskæder af vandmelonkerner, der er flest af, men der er mange lokale, som fortsat bruger den som dagligdagens motorvej.

Med sine 1200 meter er U Bein den længste teaktræsbro i verden. Selvfølgelig har 170 år på bagen betydet, at de fleste af brædderne, man går på, er blevet udskiftet med ny teak, men mange af de bærende bropiller er originale.

Der er populært at besøge broen ved solopgang eller solnedgang, men da skal man lige holde sig for øje, at man absolut ikke vil være den eneste. Det kan faktisk være helt proppet med mennesker. Derfor foreslår jeg ofte mine gæster, at vi kommer midt på dagen, hvor de fleste telelinse-fægtende kinesere søger føde i de overfyldte restauranter, som de altid vælger.

8) Smuglæs i Verdens Største Bog. (Kuhtodaw-pagoderne)

Når man kommer ind af indgangen, skal man gå omkring 50 meter ligeud for at finde den eneste model over stedet. Denne er den eneste måde, du virkelig kan forstå, hvor stort et område, du befinder dig på.

Dette enorme kompleks af 729 små stupaer, der alle har en én side fra Verdens Største Bog i sig, er smukt og roligt sted, hvor også lokale turtelduer ynder at komme.

Den centrale, 57-meter høje pagode blev oprindeligt opført som en del af det kongelige palads’ periferi, og det skete i 1857, som også er det officielle år for etableringen af Mandalay som Myanmars hovedstad. I dag hedder hovedstaden naturligvis Naypyidaw.

Det var Myanmars næstsidste konge, Mindon, som var skaberen af den nye hovedstad, og da det ikke var nok for ham at bygge et kæmpe palads med tilhørende voldgrav, ville han også være skaberen af den første standardisering af Theravada-buddhismen.

På dette tidspunkt var der nemlig mange forskellige måder at dyrke denne for Buddhisme på. Det var Cambodia, Thailand, Laos, Sri Lanka og Myanmar, der dyrkede denne trosretning, men Kong Mindon kaldte i 1871 de åndelige ledere fra førnævnte lande til Mandalay, hvor man blev enige om en slags buddhistisk bibel, som så blev mejslet ind i 729 stentavler.

Det er en mobbedreng af en bog, og der findes et par dusin munke, der har reciteret den fra ende til anden med lukkede øjne, hvilket skyder dig op i de allerhøjeste lag af munkeverdenen. Ja, man skal nok være semi-autustisk for at være i stand til noget sådant. Mange burmesere siger, at det tager tre måneder at læse bogen fra ende til anden.

Efter briterne annekterede Mandalay i 1885 brugte de Mandalays religiøse steder i Paladsets periferi som barakker, og burmeserne var nægtet adgang. Efter fem år gav Dronnning Viktoria dog burmeserne lov til at besøge og bede ved disse steder igen. Burmeserne vendte også tilbage til Kuthodaw, men de fandt stedet fuldstændigt endevendt, skamferet og bestjålet for alle de gyldne klokker, diamanter, rubiner og andre skatte, der havde prydet dette epicenter for Theravada-buddhismen.

9) Gå en tur langs Ayeyarwaddy-floden

Bredderne langs Myanmars største flod er fyldt med autentisk liv, som er enormt spændende at se. Her er også en utrolig fattigdom, som man skal være klar til at kapere.

Personligt synes jeg, at man relativt hurtigt kan få nok af alt for mange klostre og pagoder; en diagnose, jeg også kalder for tempel-træthed. Netop derfor er det også bare så spændende at se på bådene, der bliver lastet med håndlavede krukker til drikkevand, ris, bambus og en uendelig strøm af andre varer.

Lidt nord for t-krydset, hvor 26th Street (øst-vest) rammer Strand Road (nord-syd) ligger Mandalys Wet Market, hvor man sælger af alt det, som fiskerne kommer hjem med fra deres fisketure i floden. Der følger betragtelige lugtgener med, men du finder ikke mange andre steder i byen, hvor man føler man kommer så tæt på det lokale liv.

Når du har fået nok af at gå og suge indtryk til dig, kan du fange solnedgangen på den beer station (det er en slags meget simpel restaurant, og jeg har engang skrevet noget om det her), der ligger 100 meter syd for førnævnte t-kryds. Her kommer alle de lokale for at skylle dagen ned med en kold fadøl, og der er da også altid et par udlændinge, der har fået nys om stedet.  

Her er et kort, der tager dig lige til den beer station, jeg skrev om:

10) Få en unik oplevelse ved en ”hemmelig” donation til munkene.

Der findes kun én stor turistfælde i Mandalay; et sted, som jeg altid advarer mine gæster om at tage hen.

Mahagandayone-klostret, og videoen herunder er IKKE der fra, den er fra et magisk sted, som du kan læse mere om herunder.

Jeg viser altid rundt, når jeg er her med mine gæster. Det er et rigt og meget ortodokst kloster, og det er respekteret i hele Myanmar.

Og til trods for, at næsten samtlige rejsebureaer i hele Myanmar tager deres gæster med derhen, er det simpelthen en rædselsfuld oplevelse, hvor store turistgrupper fra primært Kina skaber en kaotisk atmosfære omkring noget, der bør være sagte og helligt.

Her dolker turisterne hinanden med telelinser og her i 2019, var der et ramaskrig, da en kinesisk mand ødelagde hele ceremonien, da han begyndte at slås med andre turister om pladsen – alt imens omkring tusind munke således fik forsinket deres måltid.

Her er en af de nyere bygninger på klosteret, hvor jeg vist stadig har en bambusmadras til at ligge.

Når jeg arrangerer rejser for udenlandske rejsebureauer, mine egne grupper eller enkeltrejsende tager jeg dem aldrig med hertil.

Derimod kan jeg arrangere en fantastisk oplevelse på et kloster i Sagain, hvor jeg selv har boet i flere måneder og derfor er lidt af en søn af huset. Her får kun udvalgte lov til at komme, og jeg har haft gæster med hertil, som har fået tåre i øjnene på grund af den intensitet og semi-guddommelighed, der er i luften, når stedets 290 munke beder, inden de spiser.

Munkene har alle fået deres mad og gået ind i spisesalen. 38 sekunder inde i videoen begynder de at bede. Jeg elsker at komme her.

Jeg skriver aldrig navnet online, for jeg vil gerne have, at det forbliver, som det er. Den dag, stedet lander i Lonely Planet, er det forbi.

Du kan skrive til mig, hvis dette kunne være noget dig. Når vi er herovre, er det også oplagt med en tur til Sagain Hill og en tur op til den mægtige Mingun-ruin.

VI STÅR KLAR TIL AT HJÆLPE DIG!

Skriv til mig på ask@myanmazing hvis:

  • du vil besøge landet alene eller sammen med din kone eller mand
  • I er en flok venner, der rejser sammen
  • I er en større flok, der gerne vil opleve Myanmar med mig som rejseleder
  • du vil arrangere noget for dit firma, højskole eller lignende

Kærlig hilsen,

Kasper Stensgaard
Indehaver
www.myanmazing.dk
www.myanmazing.com

Billedet er fra en tur sammen med en flok dejlige danskere på rundrejse i 2018

Share this post

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Se flere posts her